Dobór dobrego słoja na przetwory jest niezwykle istotny, ponieważ to od niego zależy trwałość własnych ulubionych weków. Jeżeli przełożymy je do zepsutych czy zanieczyszczonych słojów, artykuły mogą niezwykle błyskawicznie spleśnieć. Należałoby zatem przeznaczyć parę chwil oraz zwrócić uwagę na dobór dobrego naczynia. Co więc wziąć pod uwagę, gdy wybieramy słoiczki na przetwory?

Jakie słoiczki na przetwory dobrać?

słoiczki na przetwory

Nabywając słoiczki na przetwory należałoby zwrócić uwagę na parę ważnych kwestii. Prawdopodobnie wiele osób stwierdzi, iż odpowiednią ilość słojów ma już w domu – po kupnych dżemach, majonezie lub ogórkach. Nie zawsze są one natomiast odpowiednie do powtórnego zastosowania. Wynika to z faktu, iż nierzadko nakrętki przestają się dokręcać, natomiast poprzez to słoje są nieszczelne. Poza tym ich różna wielkość uniemożliwia estetyczne ułożenie ich w kuchennych szafkach. Zaletą zestawu słoików nabytych specjalnie z myślą o przetworach jest to, iż wszelkie są właśnie takie same – zakrętki pasują do każdego słoja, zatem jeżeli którąś zgubimy, nie musimy się denerwować.

Najdoskonalsze słoiki szklane na przetwory

Należałoby wybierać tylko słoiki szklane na przetwory, gdyż szkło jest nie jedynie solidne, jednak również pewne. Specjalne naczynia do przetworów są wytrzymałe na małe oraz duże temperatury. Także szkło nie wchodzi w reakcje z żadnymi artykułami żywnościowymi – dzięki temu można otrzymać gwarancję, iż do wszystkich odpowiednio przygotowanych produktów nie przedostają się toksyny, natomiast również iż zawartość słojów nie zmieni własnego smaku, zapachu, odcienia lub proporcji składników odżywczych

Jak wyparzyć słoiki?

Słoiki można wygotować wkładając po prostu do wielkiego rondla z wodą, tak aby były w niej zupełnie zagłębione. Zimne słoiki wkładamy do chłodnej wody, zagotowujemy oraz gotujemy poprzez ok. 10 minut. Trochę uciążliwe jest wyjmowanie gorących słoiczków na przetwory z wrzątku oraz należy bardzo uważać aby się nie oparzyć. Przydany może być specjalny chwytacz – takie szczypce do słojów, jakie przydadzą się także później podczas pasteryzacji przetworów.