pojemniki kuchenne
Dom i mieszkanie

Pojemniki kuchenne – jakie wybrać?

Dobra organizacja w kuchni ułatwia gotowanie oraz sprawia, że pomieszczenie wygląda schludnie. Nie da się tego osiągnąć bez zaopatrzenia się w pojemniki do przechowywania żywności. Pudełka na jedzenie spełniają praktyczne funkcje, jak również odpowiednio dobrane, mogą stanowić dekoracji kuchni. Podpowiadamy jak wybrać funkcjonalne pojemniki kuchenne.

Pojemniki kuchenne – materiał

Przy wyborze pojemników do przechowywania żywności należy zwrócić uwagę na materiał, z którego są wykonane. Powinny nie tylko cieszyć oko, ale również odznaczać się trwałością oraz spełniać normy pozwalające na trzymanie w nich jedzenia. Przed zakupem pojemników na żywność warto się zastanowić, ile pojemników jest nam potrzebne, jakiej powinny być wielkości i co będziemy w nich przechowywać. Materiał, z którego będą wykonane wybrane przez nas pojemniki kuchenne należy dostosować do rodzaju żywności, jaki ma się w nich zaleźć.

Rodzaje pojemników do przechowania żywności

Pojemniki szklane

Jedne z najczęściej kupowanych pojemników na żywność, które mogą stanowić piękną dekorację kuchni. Można w nich przechowywać jedzenie zarówno w temperaturze pokojowej, lodówce, jak i w zamrażalce. Pokrywka takiego pojemnika powinna być szczelna, aby uniemożliwić przedostawanie się powietrza do środka.

pojemniki kuchenne

Pojemniki ceramiczne

Najstarsze i dla wielu najpiękniejsze pojemniki kuchenne wykonane są z ceramiki. Wyróżniają się niecodziennymi zdobieniami i ciekawymi kształtami. Żywność przetrzymywana w ceramicznych pojemnikach pozostaje świeża przez długi czas.

Pojemniki plastikowe

Cieszące się największą popularnością pojemniki do przechowywania żywności. Można je znaleźć w praktycznie każdy sklepie w wielu rozmiarach i kształtach. Przy ich zakupie należy zwrócić szczególną uwagę czy tworzywo sztuczne, z którego są wykonane, spełnia normy pozwalające na trzymanie w nim żywności.

Pojemniki metalowe

Często pięknie zdobione, odporna na uszkodzenia, idealne do przechowywania produktów sypkich, takich jak kawa lub mąka. Nie zawierają szkodliwych związków chemicznych, które mogłyby przenikać do jedzenia.

Możesz również polubić…