Zachowania proekologiczne są bardzo pożądane w zindustrializowanym świecie i bez względu na powód. Może to być moda, a może rozbudzona świadomość ekologiczna, a liczy się każdy drobiazg, nawet tak z pozoru błahy, jak wybór świec. Najpopularniejsze świece parafinowe są produkowane z użyciem paliw kopalnych, wosk pszczeli natomiast, chociaż naturalny jest nie do przyjęcia dla wegan. Godzi wszystkie strony wosk sojowy, ale czy nadaje się do wyrobu świec?

Czym jest wosk sojowy?

Woski sojowe są całkowicie naturalne, gdyż pochodzą w 100% z soi, a ściślej z jej ziaren. Samodzielne uzyskanie wosku sojowego może być jednak problematyczne i czasochłonne, dlatego warto w taki wosk zaopatrzyć się w sklepach oferujących produkty pochodzące z natury. Wosk sojowy bardzo dobrze sprawdza się jako surowiec do wyrobu świec zalewanych w naczyniach, a ze względu na niską temperaturę topnienia także dla świec używanych do masażu.

Zalety wosków sojowych

Woski sojowe mają wiele zalet:

  • są bezzapachowe, mogąc dzięki temu przenosić zapachy pochodzące z dodatków w rodzaju olejki eteryczne;
  • są w pełni biodegradowalne;
  • nie wytwarzają podczas topnienia szkodliwych związków;
  • mają ok. dwukrotnie dłuższy czas spalania od świec parafinowych.
jak zrobić świece sojowe instrukcja

Jak samodzielnie zrobić świece sojowe?

Jak zrobić świece sojowe samodzielnie? Do tego potrzeba przygotować kilka części składowych świecy, które można zazwyczaj nabyć bez problemu w jednym miejscu:

  • wosk;
  • kont naturalny bawełniany lub drewniany z blaszką;
  • wybrany olejek eteryczny (zapachowy);
  • naczynie dla świecy;
  • zlewka dla przygotowania wosku;
  • termometr..

Wosk na świecę lub świece należy odważyć, wsypać do szklanej zlewki, a następnie umieścić zlewkę w naczyniu z gorącą wodą. Nie doprowadzając do wrzenia wody doprowadzić do rozpuszczenia wosku. Blaszkę umocowaną do knota umoczyć w wosku i przykleić na dnie naczynia świecy, przytrzymując do wyschnięcia. Do wosku o temperaturze ok. 55-60 stopni Celsjusza dodać odważone olejki eteryczne i dokładnie wymieszać, a następnie szybko przelać do naczynia z umieszczonym knotem. Odstawić do wystygnięcia na minimum 48 godzin.